Zupa ogórkowa w wersji Śliwkowej

Zrobiło się zimno i deszczowo, więc przyszedł czas na zupę ogórkową. Muszę się przyznać, że nie bardzo przepadałam za tą zupą. Jednak raz trafiłam na zupę ogórkową, która mi zasmakowała i zaczęłam kombinować jak odtworzyć ten smak :) Udało się i ogórkowa zagościła u nas na dobre. W zupie są ziemniaki, ale ja osobiście zjadam ich jednostki śladowe i to tylko dlatego, że mamy do czynienia z kiszonym ogórkiem, który podobno obniża indeks glikemiczny potraw.

U nas ogórkowa jest alternatywą dla poniedziałkowej pomidorowej robionej na bazie rosołu 😉

Ogórkowa

Indeks glikemiczny:

  • mięso na bulion mięsny (u mnie 3 szyjki gęsie oraz 6 skrzydełek kurzych) – 0
  • włoszczyzna na rosół lub bulion warzywny – 85 (warzywa korzeniowe mają wysoki IG po ugotowaniu, ale ich nie jemy i nie musimy się nimi przejmować)
  • ziemniaki (u mnie 2 do 3 szt., mają wysoki IG, ale nie musimy ich jeść) – 70
  • kiszony ogórek (u mnie ok. 4 sztuki, ale proponuje dodawać według swoich preferencji smakowych) – 15
  • koperek (koniecznie świeży lub mrożony)
  • przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, można dodać chilli)

Przygotowanie:

  • Do garnka wkładam mięso, zalewam wodą, przykrywam i grzeję na wolnym ogniu.
  • Szumuję wywar i dodaję liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, odrobinę soli i włoszczyznę.
  • Gdy warzywa są już ugotowane (nie powinny być rozgotowane), wyjmuję je oraz mięso.
  • Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Gdy ziemniaki są już prawie ugotowane, dodaję starte kiszone ogórki i dalej gotuję na wolnym ogniu.
  • Gdy ogórek zmięknie to dodaję pokrojony koperek, zupę smakuję i doprawiam do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.