Mus orzechowy z mascarpone

Wariacja na temat Tiramisu :) Czyli mus orzechowy na bazie serka mascarpone i jajek :) Ta miseczka bez lodów to dla mnie, ale jakoś nie było mi przykro, mus całkowicie mi wystarczył :)

Mus orzechowy

Indeks glikemiczny:

  • 2 jajka – 0
  • 250 g ser mascarpone – 30
  • 2 łyżki ksylitolu – 10
  • 100 g mielonych orzechów (u mnie włoskie) – 15
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:

  • Sparzyć jajka.
  • Utrzeć żółtka z cukrem, dodać serek mascarpone i wymieszać na gładką masę (nie za długo).
  • Dodać delikatnie zmielone orzechy i esencję waniliową.
  • Ubić pianę z białek.
  • Delikatnie wymieszać pianę z masą i przełożyć do naczyń deserowych (ja musiałam zrobić w jednym naczyniu, ponieważ nie miałam miejsca w lodówce).
  • Można dodać bakalie, orzechy, owoce i posypać wiórkami czekoladowymi.

One comment

  1. Daszka pisze:

    A z lodami była dla mnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.