Archive for 30 września 2015

Mus czekoladowy z mascarpone

Wariacji na temat Tiramisu c.d. :) Czyli mus czekoladowy na bazie serka mascarpone i jajek :) Z jednego serka wychodzą dwie porcje. Przydałyby się maliny, ale borówki amerykańskie też mogą być :)

Mus czekoladowy

Indeks glikemiczny:

  • 2 jajka – 0
  • 250 g ser mascarpone – 30
  • 2 łyżki ksylitolu – 10
  • 2 łyżki gorzkiego kakao – 20
  • troszkę gorzkiej czekolady do posypania (min. 70% kakao) – 25
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:

  • Sparzyć jajka.
  • Utrzeć żółtka z cukrem, dodać kakao, esencję waniliową oraz serek mascarpone i wymieszać na gładką masę (nie za długo).
  • Ubić pianę z białek.
  • Delikatnie wymieszać pianę z masą i przełożyć do naczyń deserowych.
  • Można dodać bakalie, orzechy, owoce i posypać wiórkami czekoladowymi.

Delfiny i insulinooporność

Natrafiłam na taką ciekawostkę i jedno zdanie zwróciło moją uwagę, które chyba zostało zlekceważone przez wszystkich :)

Cytuje i zostawiam do przemyślenia:

Odkryliśmy u delfinów zmiany, które sugerowały, że [insulinooporność] może stać się stanem chorobowym. Gdybyśmy zaczęli je karmić delfinim fast foodem, zapadłyby na cukrzycę.”

Delfiny i insulinooporność

delfiny

Hummus domowy :)

Dzisiaj prezentuje przepis na Hummus :) Chodzili prosili, prosili i wyprosili 😉 Moja wersja pasty z ciecierzycy bardziej przypomina pasztet niż Hummus, który znacie jako dip do warzyw. Poniżej zdradzę wam jak bawić się konsystencją i przyprawami, aby uzyskać żądaną  formę Hummusu 😉 Nie przejmujcie się, jeżeli nie macie suszonej ciecierzycy. Można kupić ugotowaną już cieciorkę (zwracajcie uwagę na skład). Zalecam również tą formę cieciorki dla osób, które zaczynają zabawę w kuchni :)

Hummus domowy :)

Indeks glikemiczny:

  • oliwa z oliwek – 0
  • 1 szklanka suszonej ciecierzycy (lub puszka ciecierzycy gotowanej bez chemii) – 30
  • 2 łyżki pasty Tahini (pasta sezamowa bez chemicznych dodatków) – 35
  • 3 ząbki czosnku – 30
  • 4 łyżki soku z limonki lub cytryny – 20
  • 5 pomidorków z oliwy – 35
  • oliwa z pomidorów
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, chilli, kmin rzymski, czarnuszka)

Przygotowanie:

Gdy robię pastę z suszonej ciecierzycy:

  • Wieczorem zalać wodą suszoną ciecierzycę i zostawić na 12 godzin.
  • Cieciorkę przed gotowaniem dokładnie opłukać, przesypać do garnka i zalać wodą (wody więcej, ponieważ będzie się długo gotować ok 1-1,5 godziny). Ważne: nie solimy w trakcie gotowania (twardnieje od soli).
  • Po ugotowaniu odcedzić, ale zostawić wodę, ponieważ przyda się.
  • Jeszcze ciepłą zmiksować z pomidorami i sokiem z limonki (najlepsza jest trąbka do miksowania, inne urządzenia poddają się). Jeżeli pasta jest za sucha to dodajemy wodę z gotowania cieciorki (jeżeli chcemy dip to dodajemy więcej wody, a jeżeli pasztet to więcej oliwy, cała tajemnica).
  • Dodać resztę składników, przyprawić i dokładnie wymieszać (jeżeli chcemy mieć dip do warzyw to rezygnujemy z czarnuszki i ewentualnie z majeranku).
  • Przełożyć do naczynia i polać oliwą z oliwek, żeby nie wyschła.
  • Najlepsza jest jak „przegryzie się” przez noc. Można udekorować posypując ostrą lub słodką papryką :)

Gdy robię pastę z gotowanej cieciorki z puszki:

  • Cieciorkę odcedzić, ale zostawić wodę, ponieważ przyda się.
  • Ciecierzycę zmiksować z pomidorami i sokiem z limonki (najlepsza jest trąbka do miksowania, inne urządzenia poddają się). Jeżeli pasta jest za sucha to dodajemy wodę z gotowania cieciorki (jeżeli chcemy dip to dodajemy więcej wody, a jeżeli pasztet to więcej oliwy, cała tajemnica).
  • Dodać resztę składników, przyprawić i dokładnie wymieszać (jeżeli chcemy mieć dip do warzyw to rezygnujemy z czarnuszki i ewentualnie z majeranku).
  • Przełożyć do naczynia i polać oliwą z oliwek, żeby nie wyschła.
  • Najlepsza jest jak „przegryzie się” przez noc. Można udekorować posypując ostrą lub słodką papryką :)

Skomplikowane? Chyba nie :) Uwielbiam Hummus z selerem naciowym na śniadanie lub na kolacje :) A Wy?

 

Mus orzechowy z mascarpone

Wariacja na temat Tiramisu :) Czyli mus orzechowy na bazie serka mascarpone i jajek :) Ta miseczka bez lodów to dla mnie, ale jakoś nie było mi przykro, mus całkowicie mi wystarczył :)

Mus orzechowy

Indeks glikemiczny:

  • 2 jajka – 0
  • 250 g ser mascarpone – 30
  • 2 łyżki ksylitolu – 10
  • 100 g mielonych orzechów (u mnie włoskie) – 15
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:

  • Sparzyć jajka.
  • Utrzeć żółtka z cukrem, dodać serek mascarpone i wymieszać na gładką masę (nie za długo).
  • Dodać delikatnie zmielone orzechy i esencję waniliową.
  • Ubić pianę z białek.
  • Delikatnie wymieszać pianę z masą i przełożyć do naczyń deserowych (ja musiałam zrobić w jednym naczyniu, ponieważ nie miałam miejsca w lodówce).
  • Można dodać bakalie, orzechy, owoce i posypać wiórkami czekoladowymi.

Halibut w innej odsłonie ;)

Pamiętacie Labraksa grillowanego w aromatycznej panierce ? Postanowiłam przetestować ten przepis na Halibucie :) Wyszło pyszka, ale jak mam być szczera to jednak Halibut nie za bardzo nadaje się ze względu na konsystencję mięsa. Ale testy będą trwały :) Podczas konsumpcji padło stwierdzenie, że do tego przepisu pasować będzie Dorsz lub Dorada :) Koniecznie trzeba będzie sprawdzić :) Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

Halibut grillowany

Batoniki a’la Snickers według Śliwki

Normalnie ratuję się batonikami orzechowymi, ale tym razem chciałam zrobić coś specjalnego bo i na specjalną okazję i dla wybrednych ludzi 😉 Tak powstały batoniki kajmakowo-orzechowe.

Batoniki kajmakowe

Indeks glikemiczny:

  • puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego – 35
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70%) – 25
  • 150 g orzeszków ziemnych niesolonych – 15
  • 2 łyżki ksylitolu – 10
  • 2 łyżeczki agar agar – *
  • szczypta soli – 0

* – IG nie będę podawać,ponieważ nie wiem jaki jest. Użyłam ze względu na temperaturę tężenia (tężeje już w temp. 35°C), czyli nie rozpłynie się nam w temperaturze pokojowej, jak inne galaretki :) Idealne na batoniki podawane na świeżym powietrzu :)

Przygotowanie:

  • Wlewam mleko zagęszczone do rondelka, dodaję ksylitol (musicie dopasować ilość ksylitolu do swoich preferencji smakowych), doprowadzam do wrzenia.
  • Rozdrabniam orzechy, najlepsza metoda to woreczek i tłuczek 😉
  • Prażę na patelni i dodaję soli, cały czas lekko potrząsam patelnią, aby fistaszki nie przypaliły się.
  • Do gotującego się mleka dodaję agar agar i dokładnie mieszam (powinno się gotować z agarem jakieś 3-4 minuty). Można dodać szczyptę soli do podbicia smaku.
  • Mieszam mleko z orzechami.
  • Brytfankę wykładam folią spożywczą i wylewam na nią masę orzechową, zostawiam do ostygnięcia i stężenia.
  •  Łamię czekoladę i rozpuszczam w kąpieli wodnej (miska położona na garnek z gotującą się wodą).
  • Aby ułatwić sobie maczanie batoników w czekoladzie wsadziłam ostygniętą masę do lodówki.
  • Masę kroję na kostki i maczam w roztopionej czekoladzie (można nabijać na patyczek lub operować dwiema łyżeczkami). Wykładam na papierze do pieczenia i zostawiam do zastygnięcia czekolady (ja zostawiłam na noc).

Orzechy ziemne (arachidowe) – wskazane dla insulinoopornych

Zachęcam do lektury. Osobiście zawsze mam w domu orzechy ziemne prażone NIESOLONE, które kupuję na kilogramy bez dodatków smakowych i tych innych. Pomagają mi przeżyć wyjazdy i wyjścia z domu, gdy wiem, że będę miała problemy z kupieniem czegoś co nie wywoła u mnie hipoglikemii.

Orzechy ziemne (arachidowe) – właściwości i wartości odżywcze fistaszków

« Older Entries