Archive for 31 sierpnia 2015

Kaszka malinowa

Szaleństwa malinowe :)

Indeks glikemiczny:

  • mleko (1 szklanka) – 35
  • kasza manna (3 łyżki) – 60
  • maliny – 25

Kaszka malinowa

Przygotowanie:

  • Do rondelka wlewam mleko i dodaję kaszkę.
  • Całość mieszam, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać.
  • Dodaję zmiksowane maliny i mieszam.
  • Przelewam do miseczki, posypuję malinami (mogą być inne owoce leśne).

Pieczone nóżki kurczaka

Człowieki żądają mięsa i trzeba zutylizować fenkuła (koper włoski) i batata. Przypominam, iż bataty mają średni indeks glikemiczny. Muszę się przyznać, że z koprem włoskim to mój pierwszy raz i myślę, że bardzo udany :)

Indeks glikemiczny:

  • nóżki kurczaka – 0
  • batat – 50
  • fenkuł – 15
  • przyprawy (pieprz, sól, płatki suszonego czosnku, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, ostra papryka)

IMG_0619

Przygotowanie:

  • Batata dokładnie myję, kroję na konkretnej wielkości frytki, przekładam do miseczki. Polewam oliwą z pestek winogron, obsypuję solą, oregano oraz tymiankiem, dokładnie mieszam, aby przyprawy przywarły do frytek. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Koper włoski przekrawam na pół, przyprawiam solą i ziołami prowansalskimi, wykładam na blachę z frytkami (można podlać delikatnie olejem).
  • Nóżki kurczaka przyprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Następnie wkładam do naczynia żaroodpornego, dodaję ostrej papryki oraz suszone płatki czosnku i zamykam naczynie.
  • Nagrzewam piekarnik do 200°C i piekę nóżki w tej temperaturze przez 30 min, następnie zmniejszam temperaturę do 175°C i piekę jeszcze przez 1 h.
  • Przygotowane na blasze frytki wkładam do piekarnika na ostatnie 35 min pieczenia.
  • Frytki można posypać ostrą papryką :)

Placki cukiniowe

Sezon cukiniowy c.d. :) Dzisiaj placuszki cukiniowe, bardzo dobra alternatywa dla placków ziemniaczanych :) Mąki unikamy, ale z taką ilością błonnika roślinnego na 2 łyżki mąki orkiszowej możemy sobie pozwolić :)

Indeks glikemiczny:

  • cukinia (1 średnia) – 15
  • 2 jajka – 0
  • 1 cebula – 15
  • mąka orkiszowa z pełnego przemiału (ok. 2 łyżki) – 25
  • przyprawy (sól, pieprz)

Placki cukiniowe

Przygotowanie:

  • Cukinię dokładnie myję, usuwam miąższ z pestkami i i trę na tarce o grubych oczkach. Solę i zostawiam na 20 min, aby puściła soki. Na durszlak i odciskam z soku.
  • Kroję drobno cebulę i dodaję do cukinii.
  • Wbijam jajka, dodaję mąkę, sól i pieprz, dokładnie mieszam.
  • Na patelni rozgrzewam olej lub tłuszcz kokosowy i łyżką nakładam placuszki.
  • Smażę na złoty kolor z obu stron i gotowe do podania.

Można podawać z jogurtem z koperkiem i łososiem wędzonym, tym razem nie miałam czasu już na sosy i dipy 😉

 

Domowa Passata

Trafiliśmy na bajecznie pachnące dojrzałe pomidory i grzechem byłoby ich nie wykorzystać :)

Przetwory z pomidorów nie są skomplikowane, a jak dodatkowo mamy pomocników mechanicznych to całkiem przyjemne w wykonaniu :) Wystarczy wycisnąć sok z pomidorów i następnie zredukować go na wolnym ogniu z dodatkiem soli. Bardzo dobrym patentem są słoiki z zakrętkami klik-klak. Wlewamy gorącą passatę do słoika, zakręcamy i czekamy, aż pokrywka kliknie :) I już !

Passata

Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i brokułami

Zaplanowałam troszkę inny obiad, ale za namową domowników zmodyfikowałam zapiekankę makaronową i powstało coś całkiem nowego :) Powstała wersja ryżu z tuńczykiem i brokułami (taki był plan pierwotny) tylko bardziej na bogato 😉

Indeks glikemiczny:

  • brokuł  – 15
  • ryż basmati (1 szklanka) – 50
  • tuńczyk w sosie własnym (2 puszki) – 0
  • pomidory suszone z oliwy (ok. 10 szt. ) – 35
  • 50 g masła – 0
  • 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej – 25
  • 100 g ser mascarpone – 30
  • 500 ml mleka – 35
  • oliwki zielone (ok. 15 szt.) – 15
  • przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia, oregano, papryka ostra)

Zapiekanka z tuńczykiem

Przygotowanie:

  • Na rozgrzanej oliwie z pestek winogron prażę ryż. Aby ryż był niedogotowany użyłam do jego gotowania jednej szklanki wody. Ryż solę pod koniec gotowania.
  • W rondelku rozpuszczam masło, stopniowo dodaję mąkę żytnią i parzę ją w tłuszczu ciągle mieszając.
  • Dodaję mleko i cały czas mieszam, aż sos stanie się kremowy i gładki.
  • Sos doprawiam solą, pieprzem (może być biały lub ziołowy), gałką muszkatołową oraz papryką ostrą.
  • Sos zdejmuję z ognia, dodaję ser mascarpone i mieszam na gładko.
  • Brokuła dzielę na mniejsze różyczki, pomidory suszone kroje na drobną kosteczkę, oliwki na plasterki. Tuńczyka odsączam z zalewy.
  • Brokuły wykładam do naczynia żaroodpornego.
  • Sos, ryż i wszystkie dodatki mieszam razem, doprawiam bazylią, oregano i co tam jeszcze do smaku potrzeba 😉
  • Sos wylewam na brokuły.
  • Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 25-30 min.

 

Pierś z kaczki, frytki z batata i sałata

Przyszedł czas na drobne grzeszki 😉 Mowa o frytkach z batata, który jest genialny na „drobne” grzeszki 😉 Dlaczego? Spróbuj zrobić wiadro takich frytek 😀 Bataty są dość twarde i pokrojenie ich nie jest takie łatwe. Jeden batat wystarczy na frytki dla 4 osób. Uwaga bataty mają średni indeks glikemiczny.

Indeks glikemiczny:

  • pierś z kaczki – 0
  • sałata – 15
  • papryka (czerwona) – 15
  • pomidory Pelati – 30
  • ogórek – 15
  • ser typu Feta – 30
  • batat – 50
  • przyprawy (płatki chilli, pieprz, sól, płatki suszonego czosnku, oregano, tymianek, zioła prowansalskie)

Pierś z kaczki

Przygotowanie:

  • Batata dokładnie myję, kroję na konkretnej wielkości frytki, przekładam do miseczki. Polewam oliwą z pestek winogron, obsypuję solą, oregano oraz tymiankiem, dokładnie mieszam, aby przyprawy przywarły do frytek. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pierś z kaczki solę, obsypuję płatkami chilli i obsmażam z obu stron, aby zamknąć mięso (powinna być mocno zarumieniona).
  • Nagrzewam piekarnik do 180°C. Obsmażoną pierś wkładam do naczynia żaroodpornego, podlewam wytopionym tłuszczem, dodaję płatki suszonego czosnku oraz płatki chilli i zamykam naczynie. Zarówno pierś jak i przygotowane na blasze frytki piekę przez 35 min.
  • Sałatę przekładam do miseczki. Dodaję sól,  pieprz i zioła prowansalskie. Polewam olejem lnianym (można użyć innego oleju tłoczonego na zimno) oraz odrobiną octu jabłkowego. Wszystko dokładnie mieszam. Dodaję pokrojone pomidory, ogórka, paprykę czerwoną, młodą cebulkę oraz pokruszoną Fetę.
  • Frytki można posypać ostrą papryką :)

Oscypek grillowany z żurawiną i sałatką

Następna propozycja na upalne dni, gdy zależy nam, aby nie tworzyć dodatkowych źródeł ciepła :)

Indeks glikemiczny:

  • oscypek – 0
  • rukola – 15
  • truskawki – 25
  • czerwona cebula – 15
  • żurawina suszona – 45
  • przyprawy do sałatki (olej lniany, ocet winny, sól, pieprz, zioła prowansalskie)

Oscypek grillowany

Przygotowanie:

  • Do rondelka wsypuję dwie garści suszonej żurawiny, zalewam wodą i wyciskam parę kropli cytryny. Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu. Jak zmięknie i woda prawie wygotuję się, zestawiam z ognia i miksuję blenderem. I mam sosik do oscypków, może nie taki ładny jak ze sklepu, ale bez cukru i zbędnych dodatków.
  • Rukolę przekładam do miseczki. Dodaję sól,  pieprz, zioła prowansalskie i można dodać sezam lub inne nasiona (ja zapomniałam). Polewam olejem lnianym (można użyć innego oleju tłoczonego na zimno) oraz octem winnym. Wszystko dokładnie mieszam. Dodaję pokrojone truskawki, piórka czerwonej cebuli (można dodać ogórka, paprykę i pomidory, ale akuratnie nie miałam). Niedbale przemieszać 😉
  • Na suchą rozgrzaną patelnię wykładam oscypki i grilluję z obu stron.

 

« Older Entries