Archive for 31 lipca 2015

Zawartość laktozy w produktach mlecznych

Stosując się do tego zestawienia należy pamiętać o czytaniu składu produktów bo można strasznie się oszukać 😉

Zawartość laktozy w 100 g produktów mlecznych
MLEKO 
mleko krowie 3,2% i 3,5% tłuszczu 4,6
mleko krowie 2% tłuszczu 4,7
mleko krowie 1,5% tłuszczu 4,8
mleko krowie 0,5% tłuszczu 4,9
mleko kozie 4,4
mleko owcze 5,1
PRODUKTY MLECZNE Z MLEKA KROWIEGO
mleko w proszku i mleko zagęszczone
mleko odtłuszczone, w proszku 51
mleko pełne, w proszku 39
mleko zagęszczone, niesłodzone 9,4
mleko zagęszczone, słodzone 10,3
jogurt, kefir, maślanka, serwatka
jogurt naturalny 2% tłuszczu 4,6
kefir 2% tłuszczu 4,1
maślanka 0,5% tłuszczu 4,7
serwatka 5,1
sery żółte 0,1
sery białe
ser biały chudy 3,1
ser biały półtłusty 3,2
ser biały tłusty 2,9
ser typu „Mozzarella” 0,07
ser typu „Feta” 1
ser typu „Filadelfia” 5,8
serek homogenizowany, pełnotłusty 2
serek ziarnisty 3,3
ser topiony 1
śmietana
śmietanka kremowa, 30% tłuszczu 3,1
śmietana 18% tłuszczu 3,6
śmietana 12% tłuszczu 3,9
śmietanka do kawy, 9% tłuszczu 4

Tabela opracowana na podstawie:

  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
  • http://nutritiondata.self.com

Kurczak z cukinią

Sezon cukiniowy w pełni :) Cukinia jest genialnym warzywem dla wszystkich, którzy mają problemy z tolerancją glukozy i muszą ograniczać gotowane warzywa korzeniowe.

Indeks glikemiczny:

  • cukinia (1 średnia) – 15
  • kurczak (4 wytrybowane podudzia) – 0
  • papryka (czerwona i żółta) – 15
  • pomidor pelati (2 duże) – 30
  • oliwki (15-20 sztuk) – 15
  • przyprawy (płatki chilli, cząber, kumin rzymski, słodka papryka, pieprz, sól, bazylia, oregano, kurkuma)

Kurczak z cukinią

Przygotowanie:

  • Cukinię, paprykę i kurczaka kroję w duże kostki
  • Kurczaka przekładam do miseczki. Dodaje sól,  pieprz i paprykę słodką. Wszystko dokładnie mieszam
  • Na patelnię (preferuję woka) wlewam olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek, dodaje płatki chilli, cząber, kumin rzymski
  • Pilnuję, aby kumin się nie przypalił i smażę kurczaka przez 2 – 3 min na dużym ogniu, aż się przyrumieni
  • Dodaje cukinie i paprykę, chwile podsmażam i zmniejszam ogień
  • Dodaje przyprawy: bazylia, oregano, kurkuma (możecie improwizować)
  • Przykrywam i duszę 15 – 20 min
  • Dodaje pokrojone pomidory i oliwki. Chwilkę duszę pod przykryciem pilnując, aby pomidory nie rozpadły się

Można: dodać świeżą natkę pietruszki, zamiast kurczaka użyć innego mięsa, dodać sos sojowy (taki bez cukru), podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung (ale po co?). Myślę, że potrawa jest mocno rozwojowa 😉

 

Mleko – pić czy nie pić ?

Osobiście nigdy nie byłam fanką mleka, ponieważ niezbyt dobrze go tolerowałam. Niedobory uzupełniam jogurtem naturalnym, kefirem, maślanką i twarogiem (nie jest to stały składnik jadłospisu lecz jak mam ochotę). Najgorzej zafiksować się na jakimś produkcie, który staje się naszym głównym pożywieniem :(

Znalazłam ciekawy filmik na temat mleka, który może Was zainteresować

Ziarna twój przyjaciel czy wróg?

Natrafiłam na bardzo ciekawy artykuł, który może Was zainteresować.

Mit 1: otręby i produkty pełnoziarniste to samo zdrowe

Ja osobiście mając insulinooporność odstawiłam produkty mączne. Teraz, kiedy mój organizm uwrażliwił się na insulinę, pozwalam sobie na chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie, ale w ilościach śladowych. Ze względu na hipoglikemię reaktywną muszę ograniczać produkty węglowodanowe. Pocieszę Was, moja HR jest coraz mniejsza :)

Makrela wędzona na śniadanie

Przedstawiam moje przykładowe śniadanie dla tych, którzy myślą, że przy insulinooporności i hipoglikemii reaktywnej nie można smacznie zjeść.

  • sok pomarańczowy (świeżo wyciśnięty)
  • chleb żytni pełnoziarnisty z siemieniem lnianym i otrębami
  • makrela wędzona na ciepło
  • jajko
  • ogórek gruntowy
  • papryka

Makrela na śniadanie

 

Przy dużej insulinooporności rezygnujemy z pieczywa

« Older Entries